Choď na obsah Choď na menu
 


Ako nájsť štastie?

 

AKO NÁJSŤ ŠŤASTIE?

 

   Na otázku, čo je šťastie, napadne niektorým odpoveď zo známeho filmu: „Muška jenom zlatá!“ Ak však chceme poznať šťastie ako životný pocit, a nie iba ako výhru v lotérii či priaznivú zhodu náhod, bolo by dobré, keby sme rozmýšľali trochu inak.

 

   Skúste sa na chvíľu zamyslieť a zodpovedať si otázku: „Som šťastný/á?“ Ak odpoveď znie áno, tak vám gratulujem. Len málokto vie skutočne vyrovnane a sebavedomo vyhlásiť, že mu „k šťastiu nič nechýba“ – veď stále je tu ešte niečo, čo treba dosiahnuť: zvýšenie platu, zhodenie piatich kíl, dokončenie kurzu v autoškole, v jazykovej škole, nájdenie si partnera, navštívenie vysnívanej krajiny... Vždy sa nájde niečo, o čom si myslíme, že „až keď bude po tom“, už nám nič nebude brániť vychutnávať si život plnými dúškami. Skutočnosť je však iná. Aj keď už tých päť kíl zhodíme, pripletie sa do cesty zase niečo iné. Sme v harmonickom partnerskom vzťahu, a predsa život ide ďalej aj s bežnými problémami a starosťami...  Je to ako začarovaný kruh. Preto už aj počas toho nášho „čakania“ na ukončenie alebo začatie niečoho, prekonanie nejakej skúšky či výzvy, by sme mali vedieť prežívať pocit šťastia. Ako sa hovorí: Cesta je cieľ.

 

Raduj sa a rob dobre!

   Biblia nás vyzýva na nepretržitú radosť. Všetko, na čo čakáme, do čoho vkladáme veľké nádeje, že azda už potom budeme naplno šťastní, je len pozlátka; črepinky, ktoré by bolo treba zbierať donekonečna, kým by sme z nich vyskladali celok. Je dôležité naučiť sa krátkodobé šťastie – napríklad zo zloženia skúšky v autoškole – prežívať nonstop, byť si toho vedomý každý deň, byť na seba hrdý, pripomínať si, z čoho všetkého môžeme byť naozaj šťastní, čo si ešte stále nevieme ceniť... Ďakujme za to Bohu a nezabudnime Ho za to neustále chváliť, pretože všetko, čo máme, pochádza od Neho a jedine vďaka Jeho milosti, a nie za naše zásluhy.

 

Za všetkým hľadaj lásku

   Aby bol človek skutočne šťastný (či už hovoríme o veriacich, alebo neveriacich), potrebuje k tomu dve základné ingrediencie: radosť a lásku. Sila lásky – to nie je len pojem z romantických filmov, ale ak ju v sebe skutočne pociťujeme a ak sa vieme radovať, tak nadobúdame aj šťastie. Aj v Biblii čítame, že nie je nič lepšie, ako radovať sa a robiť dobre.

 

   Pre mužov je podľa kresťanského psychológa Dr. Ľuboša Lacha dôležitá sebarealizácia. „Muž je šťastný, ak robí to, čo ho baví,“ hovorí. Súvisí to aj so vzdelaním: čím vyššie vzdelanie má muž v tom, čo ho baví, tým lepšie sa vie realizovať a tým viac je šťastný.

 

   U žien je dôležitá oblasť vzťahov a sebavedomia. Ak má dobré vzťahy s ľuďmi a pozitívne sebavedomie, cíti sa šťastná. Mnohé z nás si myslia, že až keď budeme mať dobrý vzťah s mužom, budeme šťastné. Platí to však trochu inak: Najskôr potrebujeme byť šťastné samy, také, aké sme, a až potom budeme mať aj dobrý partnerský vzťah, v ktorom budeme prežívať pravé šťastie.

 

Šťastie ako rozhodnutie

   Podľa Dr. Lacha šťastie je vec rozhodnutia. „Každý deň máme možnosť sa rozhodnúť, či budeme, alebo nebudeme šťastní,“ hovorí.
   Aj grécky filozof Epikuros povedal: „Ak chceš byť šťastný, vedz, že to závisí len od teba.“ Preto už ráno, keď vstaneme, sa na seba pozrime do zrkadla a povedzme si: „Dnes budem šťastná, nič ma nevytočí, ničím si nedám skaziť náladu. Všetko sa mi vydarí. Mám zdravé sebavedomie, dobré vzťahy a baví ma to, čo robím. Mám všetky predpoklady na to, aby som bola šťastná.“ Ak sa takto rozhodneme a povieme si to nahlas, začneme to aj cítiť.

 

Nepožiadaš dom svojho blížneho...

   „On je lepší ako ja, má lepšiu prácu a darí sa mu viac ako mne.“ Spoznali ste sa? Výroky podobného typu musíme hodiť za hlavu. Nestarajme sa o to, prečo je niekto lepší ako my, ale naopak, doprajme mu to, a to dokonca viac ako sebe. „Modlite sa za tých, čo vás prenasledujú,“ hovorí Božie slovo. „Odhoďte všetku závisť,“ spomína sa zas na inom mieste. Jedine tak sa môžeme pohnúť ďalej na svojej osobnej ceste za šťastím.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.