Choď na obsah Choď na menu
 


Risk? Zisk!

 Synonymom úspechu sa v našej spoločnosti stali peniaze a tak ak chce byť niekto úspešný, tak to ide ruka v ruke s peniazmi. Zarobiť ich však vôbec nie je jednoduché a to predovšetkým pre mladých ľudí. Štatistiky nezamestnanosti mladých ľudí sú alarmujúce. V tomto smere patríme k najhorším v Európskej únií. Problémov je viac. Súvisí to s kvalitou, presnejšie nekvalitou škôl, ktoré sú málo zamerané na prax, ktorú zamestnávatelia označujú za nevyhnutnosť.

Chyba je však aj v študentoch, ktorí si vyberajú študijné odbory s nulovou alebo minimálnou šancou na uplatnenie. Zatiaľ čo študentov psychológie, sociálnej práce alebo etnológie každý rok pribúda, tak na technických odboroch je prázdno.

Ak ste si však zlú školu už vybrali a neviete ako ďalej a nedarí sa vám nájsť zamestnanie, tak skúste začaťpodnikať. Možno to príde niekomu až príliš odvážne a hneď si predstavíte kvantum problémov a komplikácií, ale dá sa to. Len treba chcieť a treba začať.

Vybrať si predmet podnikania býva často kameňom úrazu. Nájsť niečo, kde nie je preplnený trh, býva veľmi náročné, ale zabudnite na to, že musíte vymyslieť nový Microsoft alebo Facebook. Stačí si nájsť oblasť v ktorej vynikáte a robte to, čo ostatní, ale robte do lepšie! Okolo seba máte množstvo skúsených ľudí, ktorí vám radi poradia. Pozor však na notorických “sťažovateľov”. Tí sa vám postarajú o dostatočne výdatnú demotiváciu. Tých sa radšej stráňte! :)

Ďalší problém, ktorý každého hneď napadne je kapitál. Je veľa biznisov, ktoré sa dajú rozbehnúť aj bez úvodnej investície a navyše existujú aj pôžičky, ktoré vám aspoň na úvod môžu veľmi pomôcť. Dobrý nápad radi podporia aj skúsení investori, ktorí vám okrem peňazí môžu poskytnúť aj ich know-how a množstvo skúseností. Takže prvým úspešným krokom pri získavaní kapitálu je dokonale pripravený podnikateľský zámer, alebo projekt s detailnou kalkuláciou ktorá potenciálnemu investorovi ukáže, že to s podnikaním myslíte vážne.

Dôležité je, aby ste nehľadali ďalej problémy, ale proste to skúsili.  Čo v prípade, keď to nevyjde? Skúste to znova! Nie všetko v živote vyjde na prvý pokus, dôležité je, aby ste sa vedeli poučiť z vlastných chýb. Poznáte to Churchilovské “…nikdy, nikdy, ale nikdy sa nevzdávajte!”

Množstvo ďalších užitočných informácií získate na informačných stránkach začínajúcich podnikateľov. Ale posledná rada- Do všetkého s rozumom! :)

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.