Choď na obsah Choď na menu
 


Kroky ku štastiu- sebadôvera

 

Kroky ku šťastiu…

Šťastie nepríde do nášho života, ak si to stanovíme ako hlavný cieľ. Šťastie prichádza ako vedľajší produkt činnosti, ktorej sa nesebecky a s plným nasadením oddáme. Je množstvo vecí, ktoré môžeme robiť každý deň, aby sme boli šťastní.

„Dary, ktoré nám prináša vonkajší svet, nás nikdy neurobia šťastnými. Šťastie sa nedá vlastniť. Šťastný môže člověk len byť. Ak hľadáme šťastie vonku, je naše hľadanie úplne zbytočné. Šťastie môžeme nájsť iba vo svojom vnútri. Byť šťastný v skutočnosti znamená byť sám so sebou a so svojím životom v harmónii, využiť miesto, na ktorom stojím a každý okamih přežit naplno.“ (Kurt Tepperwein)

Ľahké a rýchle dosiahnutie stavu šťastia pomocou jednoduchých nástrojov.

  • Sebadôvera
  • Vnútorný pokoj
  • Odpustenie
  • Milovať a byť milovaný
  • Smiech
  • Nadšenie
  • Zdravie
  • Vďačnosť

Sebadôvera

Možno ste na seba príliš tvrdí, alebo máte problém vidieť všetky svoje kvality? Vezmite si papier a napíšte zoznam všetkých dôvodov, a vašich kvalít. Akí ste? Zábavní? Zásadoví? priateľskí? Práve tieto vlastnosti si väčšina ľudí vysoko cení. Vytvorte dostatočne dlhý zoznam. Zapamätajte si, že ľudia si vás budú pamätať skôr pre to, ako rozprávate a ako sa k nim správate, nie pre to, ako vyzeráte, akú aktovku, či mobil nosíte, alebo na akom aute sa vozíte. Buďte si vedomí toho, akí ste úžasní. Ak vám bude nabudúce chýbať sebadôvera, pamätajte na to, že každý má svoje slabosti – a ani ostatní nie sú takí dokonalí, ako sa vám možno javia. Takže sa uvoľnite a pôsobte príjemne a sebaisto.

Ako sa cítite pri rozhovore s neznámym človekom?

Máte obavy z toho, akým dojmom zapôsobíte? Ak áno, môžete si byť istí, že tento človek bude podvedome – alebo dokonca aj vedome – cítiť túto Vašu neistotu a nervozitu. Rozhovor nie je záverečná skúška, ktorú musíte urobiť. Nabudúce sa preto uvoľnite a každý rozhovor si užívajte. Čím pokojnejšie budete pôsobiť, tým príjemnejšie sa s vami budú cítiť aj ostatní.

Ak si chcete vybudovať pevnejšiu sebadôveru, musíte urobiť niečo radikálne odlišné. Každý deň sa začnite rozprávať s niekým neznámym – kdekoľvek ste. Využite každú príležitosť zoznámiť sa s niekým novým. Uvidíte, že každým takýmto stretnutím sa bude neuveriteľne upevňovať aj Vaša sebadôvera. Ak nájdete dobrý spôsob nadviazania rozhovoru, zapamätajte si ho a pri nadväzovaní kontaktov ho aj používajte. Opakovaním toho, čo funguje, sa Vám bude postupne stále viac a viac zvyšovať aj vaša sebadôvera.

Žiť podľa morálnych zásad vám dodá pocit sebaúcty, ktorý sa premietne aj do vašej sebadôvery.

Je ťažké byť sebaistou, či seba istým, ak nemáte úctu voči sebe samým – a úcta sa buduje tým, že budete zásadovým človekom. Preto robte vždy to, čo je etické a morálne správne. Možno je to ostať čakať v rade, aj keď máte možnosť predbehnúť sa. Alebo pomôcť nejakému neznámemu človeku – aj keď vám to možno naruší vaše ostatné plány.

Zlepšenie vášho imidžu ovplyvní aj vašu sebadôveru.

Zlepšenie reči tela, výzoru a spôsobu obliekania je pravdepodobne najjednoduchší a najúčinnejší spôsob ako zvýšiť svoju sebadôveru. Ak budete mať pocit, že vyzeráte dobre, ostatní to budú cítiť tiež. Preto počas rozhovoru udržujte očný kontakt, nerozprávajte príliš rýchlo, vhodne zlaďte svoje oblečenie, udržujte si dobrý zostrih vlasov a používajte dobrú vôňu.

Sebadôveru získate vďaka pocitu, že viete zvládnuť akúkoľvek situáciu vo svojom živote.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.