Choď na obsah Choď na menu
 


Možno aj vy patríte medzi ľudí, ktorých mienka o sebe samých je mizerná. Myslíte si, že vás nikto nemá rád a že na vás nikomu nezáleží. Máte pocit, že ste jeden z najneschopnejších ľudí na svete a žijete v domnienke, že každý kto sa na vás, čo i len pozrie si to o vás myslí tiež!

V jednaní s ľuďmi nebývate úspešný, nedokážete presadiť ani uplatniť svoje názory. Akýkoľvek náznak negatívneho prejavu na vašu osobu (aj keď by to malo byť myslené žartom) sa vás dokáže maximálne dotknúť, beriete to veľmi osobne a dokážete sa preto dlho trápiť.

Ľudia, ktorým chýba zdravé sebavedomie a sebaúcta žijú v mylnom presvedčení, že musia byť za každú cenu dokonalí, lebo len tak ich budú mať ostatní radi. Domnievajú sa, že ak s nimi niekto nesúhlasí znamená to, že ich nemá rád. Sú presvedčení, že ich hodnota závisí od toho, čo si o nich myslia ostatní. A to je ten podstatný rozdiel v myslení medzi sebavedomým a zakomplexovaným človekom.

Žiť život plný komplexov je naozaj ťažké a neplnohodnotné. Avšak sebavedomie nie je vrodená vlastnosť a dá sa jej s trochou úsilia naučiť. Pomocou určitých techník je možné zbaviť sa mnohých negatívnych postojov a získať zdravú sebadôveru.

Základné zásady ako získať sebavedomie
Zamerajte sa na svoje potenciálne možnosti, na to, čo je na vás dobré a snažte sa to ďalej rozvíjať a zdokonaľovať. Nezameriavajte sa na to, čo vás obmedzuje a v čom sa vám nedarí.
Nájdite si niečo, čo robíte radi a dobre a potom to robte stále. Uvidíte ako vás každý malý úspech posilní.

Nahraďte sebakritiku pravidelným, pozitívnym zhováraním sa so sebou samým. Obavu pred neúspechom nahraďte zreteľnou predstavou toho, ako sa vám darí a aký ste šťastný. Pozitívne myslenie je veľmi dôležité.

Vyhľadávajte ľudí, ktorí vám pomôžu v ďalšom raste a nedopustite, aby ste kvôli tomu, že vás niekto odmietol zanevreli na medziľudské vzťahy.

Usmievajte sa
Úsmev je prejavom radosti, šťastia, úspechu, spokojnosti a sebavedomia. Úsmevom nikdy nič nepokazíte. Ale naopak vo vašom prípade si tak otvoríte vami zahatanú cestu k ostatným. Keď sa na niekoho usmejete je naozaj takmer nepravdepodobné, že by vám ten úsmev neopätoval naspäť. A presne tak – úsmev od ostatných je to, čo potrebujete na to, aby ste naozaj začali veriť myšlienke, že to, že vás nikto nemá rád až taká pravda nebude.

Neuhýbajte pohľadom
Typickým znakom plachých zakomplexovaných ľudí je uhýbanie pohľadom. Možno aj vy máte problém počas dialógu s druhou osobou udržiavať pravidelný očný kontakt. Skúste sa na budúce sústrediť a keď je to potrebné tak aj silou vôle udržať očný kontakt s osobou, s ktorou sa práve rozprávate. Chce to len tréning. Uvidíte, že po čase sa to pre vás stane samozrejmosťou.

Vážte si seba
Na to, aby vás mali radi ostatní, musíte mať najskôr rada samu seba. Prečo by si vás mali vážiť ostatní, keď vy sama to nerobíte? V prvom rade sa prestaňte podceňovať. Neporovnávajte sa s druhými, lebo to je najlepší spôsob ako stratiť sebavedomie. Spomeňte si na to, v čom ste dobrá a na tom stavajte. Myslite na to, že svojim spôsobom ste jedinečná, pretože nikto na svete nie je presne taký ako vy.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Šport a sebavedomie

(Jozef.M, 12. 8. 2011 11:23)

Mate skusenosti s trenovanim sebavedomia u športovcou?