Choď na obsah Choď na menu
 


Muška jenom zlatá...

 Nemáte na nič chuť? Ste unavená. Vystresovaná. Nahnevaná? Smutná alebo máte zlú náladu? Pokúsime sa spolu nájsť riešenie. Prvé, čo ma k tejto téme napadne je pozitívne myslenie. Ale priznám sa, podľa vlastnej skúsenosti je pozitívne myslenie to posledné čo v takých chvíľach chcete počuť. Ja priam neznášam, keď mi niekto v takom rozpoložení začne hovoriť, ako mám pozitívne myslieť, venovať sa len príjemným veciam. Mne osobne pomáha, keď sa zavriem niekde osamote a každý mi dá pokoj. Vtedy mám priestor na vlastné myšlienky a musím, prísť sama na to, čo je pre mňa dobré, niekedy možno len tabuľka čokolády. Musím sama dôjsť k nejakému záveru, k riešeniu. Dnes vieme vďaka novinám, časopisom, televízii, či internetu čo máme robiť, informovanosť  v akejkoľvek oblasti je vysoká, takže čo najskôr? Podľa mňa uvedomiť si, kde je problém. Čo spôsobuje našu únavu, stres, smútok alebo len jednoducho zlú náladu. Niekedy je za tým nešťastná láska, závistlivá  kolegyňa alebo nepríjemný sused, či nevrlá predavačka. Deti, partner, rodičia...  Každý, ak má záujem,  príde na príčinu aj sám, chce to čas a priestor na rozmýšľanie. Niekedy to trvá aj niekoľko dní, niekedy je nutná aj pomoc odborníka.  

 

V súčasnosti sa vyžaduje, aby človek dával najavo len dobrú náladu v zmysle hesla Keep smiling. Ale dá sa to?  Sú ľudia, ktorí to zvládajú, sú od narodenia slnečné povahy. Ak k takým typom nepatríte, musíte sa to naučiť. Niekedy si situácia vyžaduje, aby ste pôsobili pozitívne, napr. ako pracovník v banke, či poisťovni, či ako lekár alebo iný zdravotný pracovník. Alebo len jednoducho ako mama svojich detí, či partnerka. Je potrebné vyhľadávať a rozpoznávať okamihy šťastia, ktoré prinášajú dobrú náladu. Avšak pre každého je šťastím niečo iné. Uvedomte si, že už len to, že po troch hmlistých novembrových dňoch  vyjde konečne slnko, je niečo pozitívne. Alebo napr. ak Vám dieťa ako darček ku dňu matiek daruje obyčajné červené jabĺčko so slovami ľúbim ťa. No poviem Vám, je to nádhera, spomínam na ten okamih dlhé roky a pritom to ani nebolo moje vlastné dieťa. Ale znova pripomeniem, že viem z vlastnej skúsenosti, aké ťažké je v zlom období si takéto šťastné okamihy uvedomovať.

 

Byť šťastný, znamená mať sa dobre. Mať sa dobre, jednoducho znamená vedieť si vychutnávať život. Je to aj umenie pozerať sa na bežné veci a okamihy z tej lepšej stránky a tešiť sa aj z maličkostí. Lebo obyčajné maličkosti tvoria veľké veci. Mať radosť zo stretnutí s ľuďmi, byť otvorený novým veciam a skúsenostiam. Vážiť si samého seba, mať rád samého seba a vedome si budovať ten pocit. Mať sa dobre je jednoducho povedané veľmi dobrý pocit a príjemný stav.

 

Ak je človek pozitívne naladený, má viac energie, je otvorenejší, prístupnejší, skrátka iný človek. Netrápi sa maličkosťami. Kto je pozitívne naladený, vyžaruje spokojnosť a sympatie.  Takýto človek vyvoláva v iných ľuďoch dôveru a sám je vyhľadávaným spoločníkom. V takom pozitívnom naladení je ľahké vytvoriť spätnú pozitívnu väzbu a dobrá nálada sa nabaľuje ako snehová guľa. Dobrá nálada pozitívne ovplyvňuje vaše zdravie  a zároveň posilňuje imunitný systém.

 

V preklade to znamená: nezabudnite sa usmievať. Je vedecky dokázané, že aj keď sa nesmejete úprimne, že úsmev len hráte, do mozgu sa dostáva signál, že sa usmievate a tým umelo, ale predsa, vyvoláva táto reakcia prílev serotonínu - látky zodpovednej za dobrú náladu. Takže prvá rada znie: Usmievajte sa aj vo chvíľach, ak vám do smiechu nie je, už samotný úsmev vám prinesie zlepšenie nálady.



zdroj: rady do života

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.