Choď na obsah Choď na menu
 


                                                        Autosugescia1

Dnes zabudnutou metódou je metóda vedomej autosugescie, ktorú vyvinul francúzsky lekárnik Emil Coué. Bol vyhľadávaným terapeutom pred prvou svetovou vojnou s ročne najmenej 40 000 pacientmi. Coué vychádzal z toho, že v človeku drieme sila, ktorá je schopná pôsobiť jednak liečivo, jednak škodlivo. Nazval ju Nevedomé "ja". Toto ovplyvňuje prostredníctvom mozgu funkcie všetkých orgánov a určuje priebeh všetkého konania. Technika, ktorou sa ovplyvňuje nevedomé "ja" uložené v človeku, sa nazýva sugescia, pokiaľ je uskutočňovaná zvonku a autosugescia, pokiaľ je uskutočňovaná zvnútra. Autosugescia môže prebiehať vedome, ale aj nevedome. Nevedome napríklad vďaka základnému charakterovému naladeniu: notorický pochybovač si trvalo vsugeruje negatívnu skutočnosť, optimista naopak posilňuje nevedomou autosugesciou svoje pozitívne myslenie. Pri vedomej autosugescii umožňuje súhra medzi nevedomým a vedomým ľudským "ja", vedomé vytváranie predstáv a ich prenášanie na nevedomé "ja". To potom riadi podľa našich predstáv všetky procesy v tele, ktoré nie sú závislé na ľudskom vedomí, napr. rast a proces uzdravovania. Sily nevedomého "ja" sú ale tiež obmedzené. Každá myšlienka, každá predstava, ktorú si takto osvojíme, sa uskutoční v oblasti možného. Vyliečenie napr. cukrovky týmto postupom leží mimo tento okruh. Ovplyvniť sa ale môže okrem iného mnoho druhov bolestí, napr. bolesti hlavy, spôsobené zvýšeným svalovým napätím, ale aj poruchami ciev mozgu, psychogénne bolesti hlavy. Okruh tejto metódy sa vzťahuje najmä na psychogénne podmienené choroby. U drvivej väčšiny psychogénnych porúch môže táto metóda priniesť úľavu. Najdôležitejšou je pritom predstavivosť. Coué je prirovnáva k bystrine, ktorej strhujúcu silu možno premeniť v pozitívnu energiu. Vedomá sugescia musí prebiehať bez účasti vôle. Coué považuje tento moment za dôležitý, keď si človek myslí: Chcem, aby sa toto stalo!"

Nielenže nedosiahne očakávaný výsledok, ale môže dosiahnuť opak. Úspech môžu priniesť iba mimovoľné predstavy.

Ústredná formula vedomej autosugescie je: "Deň za dňom sa cítim lepšie a lepšie. Deň za dňom je mi lepšie a lepšie." Veta je sformulovaná vedomým "ja" a nevedomému "ja" je ponúknutá ako predstava. Nevedomé "ja" ju začne uskutočňovať ako úlohu, ktorej obsah sa má vyplniť. Výhodou tejto metódy je jej ľahká 'uskutočniteľnosť'. Nesmieme sa ale spoľahnúť len na ňu. Je to stále doplnková metóda.

Cvičenie by sa malo realizovať bez námahy, jednoduchým mechanickým spôsobom.

Sadnite si do svojho relaxačného kresla, uvoľnite sa. A teraz mechanicky bez akejkoľvek námahy so zavretými očami, s týmto článkom na kolenách si odriekavajte formulu: deň po dni sa cítim lepšie a lepšie. Deň za dňom je mi lepšie a lepšie. Formulu opakujte asi 20 x, bez zvláštneho prízvuku a bez snahy upútať pozornosť na to čo sa hovorí. Pre ľahšie počítanie si môžete pripraviť šnúru s uzlami. Ak ešte pretrvávajú bolesti hlavy (alebo iná porucha), Coué odporúča doplniť formulu nasledujúcim postupom: človek by sa mal utiahnuť do samoty, rukou si prechádzať nad bolestivým, problematickým miestom tela a rýchlo si opakovať ide to preč, ide to preč, preč, preč, preč. Pri takomto precvičovaní bolesť po 20 až 25 sekundách zmizne, hovorí Coué.

Skúste tento týždeň túto každému dostupnú metódu. Prajem vám veľa lásky do celého týždňa a nielen do toho.. vaša Enka

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

rada

(zuzana, 5. 8. 2011 22:06)

Chcela by som sa opýtať či je možné knihu Emila Couého sebadisciplína pomocou autosugescie niekde na Slovensku kúpiť..Pobehala som už veľa kníhkupectiev no nikde nič..:(
Dopredu ďakujem

Re: rada

(Róbert, 23. 5. 2015 7:44)

Odprúčam knihu - Moc nášho podvedomia od "Dr. Josepha Murphy-ho". Zohnať ju aj na slovensku a vynikajúco popisuje tieto metódy.

Re: rada

(autorka, 4. 4. 2013 17:54)

V tom vám asi nepomôžem, o tejto knihe som esšte nepočula..

Ja a moja myseľ

(Zoe, 30. 3. 2015 19:44)

Už dávno som sa začala viac zaoberať silou mysle a to s tou bolesťou som už viac krát vyskúšala a naozaj to funguje. Páči sa mi náš dar. Veľa krát ma aj potešil, a už viem toho o sile mysle veľa. Stále na niečo myslím nech som kdekoľvek. A viem o sile mysle aj svoje. Ale som rada keď sa o nej dozvedám nové veci.

pekne

(tado48, 5. 1. 2015 19:52)

pekne krasne zodpovedajuce

dík

(zuzana, 2. 5. 2012 22:07)

dakujem za odpoved, este stale zrejme bludi po nete!!

nieje začo

(autor, 6. 1. 2011 18:41)

Rado sa stalo :)

nice

(nika, 27. 12. 2010 12:58)

Veľmi pekná stránka so zaujímavými vecami. Práve v tomto období čo teraz prežívam mi padla krásne vhod. Ďakujem. :)