Choď na obsah Choď na menu
 


                                         Mám sa rada, zboznujem sa- znie to fajn

Máme však pre vás dobrú správu: Sebavedomie nie je vrodená vlastnosť a môžete sa jej s trochou úsilia naučiť. Pomôžeme vám.

Dvadsaťosemročná účtovníčka Jana na sebe nenájde jedinú vec, s ktorou by bola spokojná. Po ulici kráča s hlavou sklonenou k zemi, usiluje sa, aby si ju nikto nevšimol. Keď začuje za chrbtom smiech, automaticky predpokladá, že terčom posmechu je ona a jej výzor. Ak jej ktosi zloží kompliment, podozrieva ho, že si robí nemiestne žarty. Pre nedostatok sebavedomia jej už stroskotalo aj niekoľko známostí. „Počas celého rande som v duchu riešila, či si dotyčný tiež myslí, že môj zadok je nadpriemerne veľký, a či postrehol, že mám obhryzené nechty. Nedokázala som sa uvoľniť, hoci som sa o to veľmi snažila. Neprestajne som bola v kŕči a v duchu som si za každé utrúsené slovo nadávala: Čo to hovoríš? Si trápna. Uvidíš, že ti už nezavolá.“ A ani nezavolal. Žien, ktorým rovnako ako Jane chýba úcta k sebe samej a potrebná porcia sebavedomia, nie je málo. Nedokážu sa prijať také, aké sú, a vyrovnať sa so svojimi nedostatkami. Svojou nízkou mienkou o sebe pritom od seba odpudzujú aj okolie. Prvým krokom k tomu, aby nás mali radi druhí, je totiž mať rád sám seba. Ako na to?

Staňte sa svojou najlepšou priateľkou Vypestovať si k niekomu alebo k niečomu vzťah nie je také jednoduché a platí to aj vtedy, keď ide o vás samotnú. Potrebujete čas, aby ste začali vnímať sama seba ako osobnosť a naučili sa byť si najlepšou priateľkou. Doprajte si ho. Právnička Kamila tvrdí, že to naozaj funguje: „Pred pár rokmi som sa rozhodla, že budem ‚moja‘ najlepšia kamarátka. Brala som to tak, že pokiaľ budem mať rada seba, budem mať rada aj iných ľudí a rovnako budú iní ľudia mať radi mňa. Vyhradila som si napriek hektickému harmonogramu čas len pre seba, chodila som ‚sama so sebou‘ na kávu, obdarúvala som sa a prestala som sa donekonečna kritizovať za prešľapy. A vzťahy s blízkymi sa mi skutočne zlepšili.“

Viac sa usmievajte!

Úsmev je vzácny dar, a čím viac sa usmievate, tým sa stáva vzácnejším. Úsmev nemiznúci z tváre a optimistický prístup k životu vás urobia šťastnejšou, krajšou a vyrovnanejšou. Ak vám čosi nevyjde, nerobte z toho tragédiu. S úsmevom nad tým mávnite rukou a povedzte si, že to tak malo zrejme byť. Veď keď nejde o život, nejde o nič.

Začnite sa viac hýbať

Je dokázané, že pravidelné cvičenie okrem iných pozitívnych účinkov zlepšuje náladu a dodáva nám pocit sebavedomia. Vyplavuje z nás pocity šťastia a pohody, odbúrava stres a nervozitu. Okrem „vyšťavenia“ na aerobiku, v posilňovni či na bicykli v lese sa zatúlajte na hodinu jogy či na kurz brušných tancov. Tanec nie je len pohyb, ale aj duševná detoxikácia. Brušné tance vám rozvlnia krivky a vrátia vás k ženskej podstate. Naučia vás, ako byť krásna a sexi.

Zamilujte sa do seba

Každá z nás je jedinečná a originálna osôbka a práve to, že sa od seba líšime, nás robí jedinečnými. Starajte sa o svoje klady a silné stránky a rozvíjajte ich. Na nedostatkoch, naopak, popracujte. A ak chybičky neviete odstrániť, naučte sa s nimi jednoducho žiť a prijímajte sa taká, aká ste. Veď kto z nás je skutočne dokonalý? Tajomstvo charizmy, ktorá obklopuje „dokonalých“ ľudí, netkvie ani tak v bezchybnom výzore, štýlovom oblečení či uhladenom vystupovaní, ale v sebavedomí, ktoré majú v takých množstvách, že by ho mohli rozdávať.

Zvádzajte zrkadlo

Správajte sa bláznivo, flirtujte sama so sebou a hrajte sa na femme fatale! Nie, nepreskočilo nám. Len vám odporúčame rady mnohých psychológov, overené v praxi. „Každé ráno pri čistení zubov na seba do zrkadla žmurkám a strúham sexi grimasy. Keby ma pri tom niekto prichytil, asi by som sa prepadla od hanby pod zem, ale fakt je, že flirtovanie so zrkadlom mi pred odchodom do práce úžasne dodá sebavedomie a presvedčí ma, že som krásna. Naladí ma to na celý deň,“ prezrádza kozmetička Aneta.

Mágia farieb

Farby majú oveľa väčšiu moc, ako si predstavujete. Človek, ktorému v skrini prevláda čierna a sivá farba, na okolie pôsobí smutno a depresívne a málokedy sa usmieva. Ak máte monotónny šatník, azda je načase pridať doň trochu farbičiek. Farbami si pritom môžete posilňovať vlastné sebavedomie a vytvoriť dojem zábavnej a zaujímavej osoby. A uvidíte, že sa ňou napokon aj stanete.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

laska na niekedi

(kornelia, 29. 7. 2011 15:55)

som s mojim priatelom 2 roki a stale mu neverim som velmi ziarliva bojim sa ze ma necha lebo cakam od neho dieta co mam robit

Re: laska na niekedi

(pre Korneliu , 11. 4. 2013 19:13)

Neveris mu?Bojis sa ze ta necha,a tak dalej.Moj nazor je,ludia by nemali byt spolu ak si neveria.Ste spolu 2roky tak tam asi je dovod,ze ta lubi.Ziarlivost nieje zdrave mat vo vztahu mozno by sa dalo povedat trosku jemnej Ziarlivosti nezaskodi v malom mnozstve to moze byt prijemne.Inac to moze zburat vztahu vo velkom mnozstve.Dovera vo vztahu je dolezita.Ak by ta nechal len preto,ze cakas babetko aspon vidis,ze za to nestal ale tym najvacsim dovodom moze byt to ze ho neustale obvinujes,neveris mu i ked nic nespravil.Zober to tak tak keby s Tebov nechcel byt tak by uz davno pri tebe nestal co znaci ze Ta lubi.

Re: laska na niekedi

(mirka, 18. 7. 2013 10:14)

urcite ta nenecha neboj dietatko vecinu ludi viacej spoji

pravda

(mirka, 18. 7. 2013 10:13)

nooo toto je presne moj pripad. ked mi chlap povie ze som krasna a mam nadherne oci a telo automaticky v duchu si poviem noo jasnee rob si srandu este chvilu. mozno som hlupa ale ja jednoducho si neverim odkedy mi chlap povedal ze som tucna a to mam 57 kilo a meriam 172cm povedal ze som nemozna a nechutna a ze kurva z ulica je viac sexi ako ja alebo ze 15rocne hjo pritahuju viacej ako ja a ja mám 26r :( koho by toto neponizili a nekleslo sebavedomie ?

pre korneliu

(autorka, 9. 8. 2011 14:05)

Problem je len ten ze si neveríš..Musis si byt vedoma svojej hodnoty.Preco by ta nechal, si jedinecna osoba a musi ta mat rad taku aka si.Ak by ta nahodou opustil bola by len jeho chyba, ty by si nemala preco plakat..ale nemysli na to lebo si to pritiahnes,Vsetko je v myslienkach. Musi si ta vazit.A to dosiahnes najme tým ze si nesmie byt tebou istý! Chlapy chcu neustale dobýjat, preto musi bojovať o tvoju priazen.Nerob pre neho všetko čo mu vidíš na očiach, ani mu hned všetko neodpusť...to by bola chyba. Držim palce :D